14 september 2018

Aanpak lerarentekort

Personeelsbeleid

Ministers Van Engelshoven en Slob intensiveren de aanpak van het lerarentekort. Op 24 augustus 2018 hebben ze hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In veel regio’s is het uiteindelijk gelukt om voldoende leraren te vinden, maar vooral in de Randstad worden de tekorten nu gevoeld. Extra actie is nodig: niet alleen van de kant van het ministerie van OCW, maar ook van besturen, scholen, lerarenopleidingen, gemeenten en het bedrijfsleven. Alles onder het motto: Samen pakken we het lerarentekort aan!

Hoewel de belangstelling voor het leraarsberoep toeneemt, ervaren geïnteresseerden soms ook belemmeringen. Goede voorlichting is belangrijk, zodat duidelijke is welke route en/of regeling het meest voor de hand ligt. Op de website van de Rijksoverheid staat veel bruikbare informatie voor mensen die willen werken in het onderwijs. Ook is er een infographic ‘Samen pakken we het lerarentekort aan!’.

Er worden al veel maatregelen tegen het lerarentekort genomen. Dit gebeurt langs zes actielijnen: 1) verhogen van de in-, door- en uitstroom van de lerarenopleidingen, 2) stimuleren van zijinstromers, 3) behouden van leraren, 4) activeren van de stille reserve, 5) verbeteren van het belonings- en carrièreperspectief en 6) stimuleren van innovatie. Voorbeelden van maatregelen zijn: de halvering van het collegegeld tijdens de eerste twee jaar van een lerarenopleiding, subsidies voor zijinstromers en herintreders en het Werkdrukakkoord.
Bron: Ministerie van OCW,  14 september 2018
Naar het artikel